הסכם חיים משותפים

הסכם חיים משותפים

הסכם חיים משותפים בין בני זוג ידועים בציבור, שאינם נשואים אך חיים ביחד ומנהלים משק בית משותף חייב להיות מדויק, הוגן ומוסכם על ידי שני הצדדים ודורש ידע מקצועי וניסיון בתחום

מהו הסכם חיים משותפים/ הסכם ממון בין ידועים בציבור?

הדרך המשפטית להסדרת מערכת יחסים כלכלית בין בני זוג ידועים בציבור, הן למהלך תקופת הקשר והן לעת משבר ופרידה – היא באמצעות עריכת הסכם חיים משותפים/ ממון בין ידועים בציבור. המטרה העיקרית של ההסכם היא להסדיר את הסוגיות הרכושיות בין בני הזוג אך ניתן לכלול בו התייחסות לסוגיות נוספות כגון: פתיחת חשבון בנק משותף, מימון הוצאות משק הבית המשותף ועוד. הפורמט של ההסדר הרכושי מושפע ממספר פרמטרים כגון: הגיל של בני הזוג, האם מדובר בפרק ב', האם הם מעוניינים בילדים משותפים? האם יש פערי רכוש משמעותיים ביניהם? האם מי מהם בעלים של דירה, נכסי נדל"ן אחרים או עסק? האם מי מהם צפוי לקבל ירושות ו/או מתנות ובאיזה היקפים? ועוד

אם קיים פער משמעותי בין בני הזוג, יטה הצד החזק יותר כלכלית לדרוש הפרדה רכושית ויבקש להגן על הרכוש אותו צבר עד כה. בנוסף הסכם החיים המשותפים יסדיר את המשטר הרכושי שיחול בעתיד במהלך תקופת החיים המשותפים כלומר הפרדה מוחלטת או שיתוף.

בהסכם חיים משותפים בין בני זוג ידועים בציבור מסדירים נושאים כגון חלוקת הרכוש (הפרדה רכושית, רכוש משותף, פירוק שיתוף) במקרה של פקיעת הקשר, הוצאות אחזקת בית המגורים, מתנות וירושות ועוד נושאים שונים. 

עריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור יכולה לתת מענה מצוין לצרכים האישיים, המשתנים והספציפיים שלכם כבני זוג באשר לסוגיות של שיתוף רכושי או הפרדה רכושית, תוך יצירת ודאות ובהירות משפטיים הצפויים בעתיד במקרה של פרידה


מה כולל הסכם חיים משותפים/ ממון בין ידועים בציבור?

ההסכם כולל את הגדרת הקשר ותקפותו, מועד תחילתו והסדרים למקרה פרידה, הגדרת מנגנון פירוד מוסכם, הקובע את אופן ביצוע הפרידה לרבות הפרדת מקום המגורים. מקובל לכלול בו מנגנון של הודעת פרידה בכתב, לדוגמה מועד של 60 יום מהודעת הפרידה, אשר ממנו ואילך יפעלו הצדדים להפרדת מגוריהם ולחלוקת רכוש משותף. 

ההסכם מגדיר רכוש נפרד – מהו הרכוש אותו מבקשים בני הזוג להפריד, כיצד כל צד ינהל אותו, איך יחולק רכוש חלופי ("גלגול" נכסים) או הון (עליית ערך) ו/או פירות (תשואות) מרכוש זה. ייתכן שרכוש נפרד עם הזמן יתערבב עם רכוש משותף – על ההסכם לשקף את המשמעות המשפטית של ערבוב רכוש נפרד עם רכוש משותף, הן בתקופת החיים המשותפים והן במקרה של פרידה.

ההסכם מגדיר רכוש משותף – ההסכם מגדיר באופן ברור מה ייחשב רכוש משותף (אם בכלל) ומה לא ואיך ינוהלו הוצאות משותפות.

ההסכם מגדיר מדיניות רכושית, תמורות והתפתחויות כלכליות – נכסים קיימים של כל צד יכולים להשתנות בעתיד, להשתבח, להתרחב, להתחלף, לייצר הון ותשואות או לחילופין חובות. ההסכם ישקף גם את המשמעות המשפטית של מתנות או ירושות שמי מבני הזוג יקבל במהלך החיים המשותפים. 

ההסכם מתייחס גם לחברות ועסקים המנוהלים על ידי מי מבני הזוג.

הסכם חיים משותפים / ממון בין בני זוג ידועים בציבור הולך וצובר תאוצה ובשנים האחרונות יותר ויותר בני זוג מנהלים חיים משותפים של ידועים בציבור מבלי להינשא ומעוניינים להגן על רכושם. ידועים בציבור הם בני זוג אשר החליטו לשזור את חייהם וגורלם יחד, אולם בחרו שלא להינשא מסיבות שונות.


תיתכנה לכך מספר סיבות: 

  • בני זוג אשר אינם מעוניינים להינשא מבחינה עקרונית ו/או מצפונית (כגון אינם מכירים במוסד הדתי)
  • בני זוג בפרק ב, אשר כבר התגרשו או התאלמנו וכעת אינם רוצים להינשא בשנית
  • בני זוג שחל עליהם איסור להינשא מטעמים דתיים (למשל: כהן וגרושה)
  • בני זוג מאותו מין


במקרה של ידועים בציבור קיימת חשיבות גבוהה מאוד לעריכת מקצועי מקיף מדויק ופרטני באמצעות עורך דין מומחה בעריכת הסכם ממון.

לפי פסיקתו של בית המשפט העליון, על מנת להכיר במעמד של ידועים בציבור, יש להוכיח שני תנאים בסיסיים מצטברים: האחד מסגרת של חיי אישות כבעל ואישה והשני ניהול משק בית משותף. בשנים האחרונות, פסיקת בתי המשפט בישראל התפתחה וגילתה גמישות רבה, בהתייחס למסגרת של ידועים בציבור בתור סטטוס משפטי, אשר מקנה זכויות, חרף העובדה כי מדובר במערכת יחסים בלתי פורמלית. לכן, עם השנים התנאים הנדרשים על מנת להיכנס להגדרה של "ידועים בציבור" הפכו גמישים יותר.

בניגוד לבני זוג נשואים המצהירים על זוגיותם במסגרת טקס קידושין ואירוע חתונה אשר מעגנים זאת באופן רשמי, ידועים בציבור היא מערכת יחסים זוגית אשר נוצרת באמצעות עצם קיום הזוגיות והתנהגות הצדדים בפועל, ולאו דווקא על דרך ההצהרה. 

על מנת למנוע מאבקים משפטיים עתידיים, מומלץ לערוך הסכם חיים משותפים/ הסכם ממון בין ידועים בציבור בסמוך למעבר למגורים משותפים. אם נראה לכם כי הקשר מתחיל להיות אינטנסיבי ורציני יותר, מומלץ כי תערכו ביניכם הסכם חיים משותפים עבור ידועים בציבור, אשר בו תסכמו את כל ענייני הרכוש במהלך החיים המשותפים ובמקרה של פרידה ותגדירו את כל המוסכמות ההדדיות שלכם.

הסכם ממון בין ידועים בציבור – חשיבות ויתרונות

שמירה על הזכויות של ילדים מקשר קודם

הסכם חיים משותפים/ ממון בין ידועים בציבור יכול לאפשר הגנה משפטית וכלכלית על זכויותיהם הרכושיות של ילדים מנישואין או קשר זוגי קודמים, בשילוב עריכת צוואה

הכרה רשמית

הסכם ממון בין ידועים בציבור יסייע לבני הזוג לקבל הכרה רשמית מצד מוסדות המדינה כגון ביטוח לאומי וגופים שונים (למשל: זכויות בן זוג, אשר מקורן במקום העבודה של בן הזוג השני)

  • להמשך קריאה

    כבני זוג ידועים בציבור, לכל דבר ועניין, אף מבלי שנישאו. ההסכם ישמש כראייה לעניין קבלת קצבת שאירים ועוד.


    בני הזוג יוכלו להשתמש בהסכם הממון גם בתור גושפנקה להוכחת עצם הקשר הזוגי ביניהם במקרה של פרידה ומחלוקת בסוגיות של חלוקת הרכוש.

שקט נפשי, יציבות ובטחון כלכלי

עריכת הסכם חיים משותפים/ ממון בין ידועים בציבור שהוא הוגן ומושכל, מבטיחה שקט נפשי, שלווה, יציבות ובטחון כלכלי ובפרט כאשר ישנו פער גילאים גדול ו/או כלכלי מאוד משמעותי בין בני הזוג

מתווה משפטי מסודר

הסכם ממון בין ידועים בציבור מגבש מתווה משפטי מסודר וברור, המוסכם על בני הזוג מראש ובכך מונע התדיינויות משפטיות ארוכות, תוך חסכון של זמן וכסף

הגנה על רכוש על ידי מנגנון של הפרדה רכושית, הגנה על דירה שנתקבלה בירושה או במתנה

הסכם חיים משותפים/ ממון של ידועים בציבור יגדיר באופן ברור מהו המועד הקובע לתחילת הקשר, וכן את נושא השיתוף או ההפרדה של נכסים, לפי רצונם של בני הזוג. בני זוג ידועים בציבור, אשר לשניהם או לאחד מהם מדובר כעת בפרק ב' או כאשר בני הזוג בגיל מאוחר יחסית, כאשר כל אחד מבני הזוג כבר צבר לעצמו, נכסים ו/או כספים, יכולים להגדיר ולקבוע ביניהם מראש, במדויק ובמסודר מהם אותם נכסים אשר היו בבעלות כל אחד מהם לפני תחילת הקשר על מנת למנוע מחלוקות וסכסוכים ובכך להגן על הרכוש שצברו כל אחד בנפרד. ההסכם יכול לאפשר הגנה מקסימלית על דירה שרכש אחד מבני הזוג עוד לפני הקשר, דירה שנתקבלה אצלו במתנה או דירה שקיבל מי מהצדדים בירושה לפני תחילת הקשר הזוגי ו/או במהלכו, בייחוד אם שימשה בהמשך כדירת המגורים של בני הזוג במהלך שנות החיים המשותפים. הסכם הקובע הפרדה רכושית הנערך באופן מקצועי עבור בני זוג ידועים בציבור יכול למנוע סכסוכים באופן מסודר ומדויק, כל זאת לפי הרצונות, הצרכים והמטרות הייחודיים של בני הזוג.

אישור הסכם חיים משותפים / ממון בין ידועים בציבור

אין חובה לאשר הסכם חיים משותפים/ הסכם ממון בין ידועים בציבור בבית המשפט. לפיכך ההסכם יהיה תקף מיד עם חתימת בני הזוג עליו. הסכם חיים משותפים/ ממון בין ידועים בציבור אינו מוגבל בזמן ויהא תקף כל עוד מערכת היחסים התקיימת (ההסכם יפקע במקרה של פרידה או חלילה בפטירת מי מהצדדים). ישנה אפשרות לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה או לחתום על ההסכם בפני נוטריון על מנת לתת להסכם גושפנקה משפטית חזקה יותר, המעידה על כך שבני הזוג חתמו על ההסכם מתוך רצון חופשי ובחירה, לאחר שקראו את ההסכם, הבינו את משמעות הוראותיו ואת תוצאותיו המשפטיות

Share by: